activiteitenweek 2016

Rijksmuseum/teekenschool 

Om de activiteitenweek te starten begon ik bij het Rijksmuseum. Het was eerst een heel gedoe waar we moesten zijn, want niemand wist het precies, maar uiteindelijk zijn we er toch gekomen. We kregen een rondleiding door het Rijksmuseum en we keken naar schilderijen waarop groente en fruit stonden afgebeeld. We kregen uitgelegd dat het in die tijd heel speciaal was om een citroen te mogen schilderen. De gele kleur was destijds heel uniek en moeilijk te krijgen, maar het was niet de duurste kleur. 

Na dat we alle uitleg gekregen hebben mochten we zelf een citroen gaan schilderen. Eerst moesten we met eigeel, water en een poeder van een kleur een soort verfpap maken. Daarna mochten we de citroen gaan schilderen. Mijn schilderij van de citroen was prima gelukt, totdat ik per ongeluk iets teveel groen op mijn citroen deed, waardoor het nu op een limoen lijkt. Dit was wel een dom foutje, maar wat doe je eraan. 

Desondanks dat mijn schilderij was mislukt, vond ik het een leuke opdracht, ik leefde me echt in als een schilder in die tijd, maar mijn schilderkunsten waren jammer genoeg niet zo goed. 

 

FOAm

Als tweede gingen we naar het FOAM. Daar kregen we ook een rondleiding. In het FOAM was er een expositie over Ai Wei Wei, wat ik wel leuk vond, aangezien ik in de derde klas mijn presentatie had over Ai Wei Wei met Jim Janse de Jonge.

Ai Wei Wei voelde zich bespiedt door de overheid. Bij iedereen waarvan hij vermoedde dat hij/zij hem bespiedde, maakte hij foto's van. Het waren aparte beelden maar wel leuk om te zien. Daarna gingen we verder al zijn foto's bekijken die hij had gemaakt over de hele wereld. Hij had iets van 16.000 foto's gemaakt die allemaal toen in het FOAM stonden. Als laatste gingen we foto's bekijken van een Albanese fotograaf, die Albanese mensen/ het Albanese landschap fotografeerde. Bij deze expositie moesten we een kleine presentatie houden over wat wij het mooiste schilderij vonden. 

We kregen ook nog een opdracht erbij, dat was een foto reproduceren. Junior, Max en ik hebben samengewerkt aan die opdracht. Het was een foto van een man die een aap aan een ketting had en ze zaten beide op de auto. Onze foto was goed gelukt, dat zei de leraar ook. 


Workshop songwriting

De dinsdagochtend knalde we af met een workshop songwriting. Eerst kregen we een klein lesje op wat je moet letten wanneer je een liedje schrijft, zoals melodie, ritme, songtekst, genre, etc. Daarna mochten we zelf aan de slag. Junior, Max, Tio en ik hadden een rap over geld. We probeerden ook nog een beat te maken via een app, maar daar hadden we jammer genoeg niet genoeg tijd voor, dus we deden het met op de tafel slaan. De docente vond ons goed, omdat we als enige een beat hadden gemaakt, dat hadden de andere groepjes niet. Zelf vond ik songwriting heel leuk, alleen jammer dat het niet wat langer duurde, anders hadden we misschien ook nog een beat gemaakt. Andere leerlingen hadden ook een leuk liedje, zoals Rohan, Mika en Lucas die een liedje over Skyr yoghurt/kwark hadden bedacht. Het liedje zou zo gebruikt kunnen worden voor een reclame. Hun vond ik ook de beste met songwriting.  

Rondleiding op de dam

De rondleiding op de Dam vond ik het meest bewonderend. Ik wist niet dat het Paleis op de Dam zo groot was. We werden opgesplitst in twee groepen en we kregen een rondleiding door het Paleis op de Dam. We kregen ook per kamer informatie voor wat die kamer diende. Ook kregen we informatie over de afmetingen van het Paleis. En ook waar de gevangen werden veroordeeld, waar de kelder zat en waarvoor het paleis eigenlijk eerst diende. De meest indrukwekkende kamer vond ik de burgerzaal, de grootste kamer van het hele paleis. Waarom ik het zo indrukwekkend vond? Nou ik vond was dat ik het beeld van Atlas heel speciaal vond, omdat het zo groot was afgebeeld. Verder vond ik de slaapkamer ook immens groot, één slaapkamer had ongeveer de grootte van mijn hele huis! Ook vond ik de afbeelding van Ferdinand Bol mooi, ik vond het mooi dat het zo groot was afgebeeld. Zelf wist ik eerst niet waarvoor het schilderij diende, maar nu weet ik het wel. Ik heb wel het meeste geleerd van de rondleiding door het Paleis op de Dam, zoals dat het Paleis vroeger eerst een gemeentehuis was, en eigenlijk niet diende als Paleis voor de koning. 


Workshop theater

Bij de workshop theater kregen we allemaal situaties van de docente en die moesten we dan ter plekke improviseren. Ik zelf had drie opdrachten gedaan: Iemand wordt neergestoken; ik was de moordenaar en Junior was diegene die neergestoken wordt. Iemand vanuit het publiek moest de politieagent spelen en de misdaad onderzoeken. 
De andere was: Een chirurg was een schaar vergeten in een buik van een cliënt; ik was de dokter en Max was de cliënt. Ook weer iemand uit het publiek was de ouder van de cliënt en die moest een boze ouder spelen. 
De laatste was: Een trouwceremonie, maar de bruid kwam niet opdagen; ik was de godfather van de bruidegom.

De leukste opdracht die werd gedaan vond ik de opdracht waarbij we de trouwceremonie moesten improviseren, omdat er veel mensen aan meededen dus iedereen had zijn eigen rolletje erbij. De best uitgevoerde opdracht was door vier meisjes uitgevoerd dat was een opdracht over een balletoptreden, en een meisje heeft een blessure en kon niet meedoen aan haar optreden van haar leven. Zij gaf daarop een reactie en hoe de coach ook reageerde, het was wel leuk om te zien dat je zoveel kan doen met improvisatie. 

Jammer genoeg vond ik dit wel de minst leuke opdracht, omdat theater mij totaal niet ligt, ik vind het niet leuk om op een podium te staan en te spelen. 

Stedelijk museum; Tinguely 

Tinguely bij het Stedelijk Museum vond ik ook bewonderend. Tinguely is een kunstenaar die geen "stille" kunst maakt, maar kunst maakt die leeft en beweegt. Ik vond dit ontzettend indrukwekkend, aangezien dit een museumbezoek veel leuker maakt voor de jeugd. Hij had allemaal machines gemaakt die op een bepaald moment afgingen, maar je wist niet wanneer. Bij sommige had je wel een timer. We moesten hierbij ook tweetal opdrachten maken namelijk: Luisteren naar een audiofragment, en tekenen wat je hoorde. Ik hoorde een treingeluid op de achtergrond en ik tekende een trein. Sommige tekende heel abstracte lijnen, want dat hoorden zij erin. Het is best bijzonder hoe iedereen anders denkt. Bij de andere opdracht moesten we één van Tinguely's kunsten namaken, namelijk op een blaadje met allemaal gaten, andere bladeren met gaten samen met een soort pin aan elkaar zetten, zodat het ene blaadje op het andere blaadje kon draaien. 
Tinguely had dat ook gedaan, alleen dan met metalen platen die soms gingen rond bewegen. 

Het meest indrukwekkende werk vond ik het dit werk, omdat ik het bijzonder vind dat hij kunst maakt die beweegt. Het wekt je op. 


Architectuurroute

Wij hebben ervoor gekozen om het Amsterdams Lyceum te nemen als ons gebouw met de "Amsterdamse school" als bouwstijl, omdat het Amsterdams Lyceum zowat alle aspecten heeft van een Amsterdamse School.

Ook hebben wij het Tushinski gekozen, maar dan voor Jugendstil, omdat wij ook vonden dat het Tushinski voldoende voldeed aan de aspecten voor Jugendstil

Documentaire

Bij deze documentaire keken we naar een documentaire over hoe spijkerbroeken werden gemaakt in derde wereldlanden zoals China, en in wat voor baggere omstandigheden de mensen daar werken, en dat er zelfs ook kinderen in werken. De documentaire ging ook over dat de kinderen daar blijven slapen, en dat ze overuren draaien die niet betaald worden, dat ze ook nog weinig slaap krijgen. Het raakt je wel om te zien dat die kinderen daar een jaar weg van hun ouders zijn, om te gaan werken, je kan het je bijna niet voorstellen, aangezien bij ons een bijbaantje het enige is wat je echt als kind mag nemen, en daar werken ze fulltime meer dan hier in Nederland, voor een miezerig salaris. Het ging ook over de onderlinge concurrentie tussen bedrijven die spijkerbroeken maken. Als de ene bedrijf zijn productiekosten verlaagt, dan kan het ene bedrijf naar de andere fabriek gaan, waardoor de andere fabriek failliet kan gaan. Als je al fabriek nog meewilt doen in de competitie moet je dus concurreren met andere bedrijven, en dat gaat natuurlijk ten koste van de kinderen die daar werken, die gaan dan minder betaald krijgen. 

Deze documentaire heeft me echt aan het denken gezet, en laat je weten dat je eigenlijk heel tevreden moet zijn met je leven hier in Nederland, aangezien ik al kan gaan zeuren omdat ik geen spelletje krijgen, maar die kinderen zien hun ouders geen eens. 


The idol

Als laatste bezochten wij Rialto, en in Rialto keken wij de documentaire: The Idol is een waargebeurd verhaal over een jongen, Mohammed Assaf geboren in de Gazastrook. Hij, zijn zusje en een paar vrienden hadden een klein bandje, maakten muziek van afval. Ze kregen steeds meer aanzien en ze organiseerden ook shows. Totdat zijn zusje op een gegeven moment doodging. Dat was een klap in het gezich van Mohammed Assaf. Iedereen steunde Mohammed met zingen, maar zijn grootste fan was zijn zusje. Een paar jaar later is Mohammed Assaf al volwassen, hij kan nogsteeds heel goed zingen, en besluit naar The Arab Idol te gaan in Caïro in Egypte. Om daar te komen moet hij eerst de grens over gesmokkeld worden, dat lukte hem gelukkig. Maar hij was te laat om zich in te schrijven, dus moest hij eigenlijk naar huis gaan, maar hij glipte in het gebouw binnen. Hij verstopte zich in de WC's en begon daar te zingen. Een andere man die naar de WC moest hoorde hem en begon met hem te praten. Mohammed zei dat hij geen kaartje gaf en die man gaf hem zijn kaartje, omdat hij wist dat hijzelf geen kans zou maken en Mohammed wel een goede kans zou gaan maken. 

Hij kwam door de audities van The Arab Idol en stond in de liveshows. Heel Gaza steunde hem. Hij kwam in de finales van Arab Idol en nogsteeds steunde heel Gaza hem. Uiteindelijk won hij de finales. 

Ik vond dit een hele interessante documentaire aangezien het ook een waargebeurd verhaal is, en het laat je een kant zien van kinderen die opgroeien in de Gazastrook, waar al lange tijden een oorlog is. Het is ook best zeldzaam dat een jongen uit de Gazastrook. Desalniettemin heeft The Idol alles voor een goede emotionele drama. Ik vond het ontzettend leuk om de film te zien.


Terugblik

Deze activiteitenweek vond ik ontzettend leuk, ik vond het leuk dat we allemaal opdrachten kregen. Het was echt leuk, desondanks al je vrienden met lekker weer in het buitenland zaten, heb ik heel erg genoten van de activiteitenweek hier in Nederland. 

Het enige wat ik echt te toevoegen heb is dat de songwriting wat langer mocht van mij, en misschien wat anders in plaats van Theater, ik begrijp best dat theater ook een rol speelt, maar zelf vond ik theater het minst leuke van de hele activiteitenweek. 

 

Hopelijk heeft u ook kunnen genieten van mijn verslag over de activiteitenweek. 

Als er nog vragen/opmerkingen zijn, kunt u altijd mij contacteren.